top of page
Szerző képeIstvan Kun

5 ok , amiért érdemes coach-hoz menned


A coaching, az életvezetés hatékony eszköze, amely segít a célok kitűzésében, a nehézségek leküzdésében, az életed irányításában, és a személyes fejlődésedben. Alapelvei és technikái segíthetnek abban, hogy megtaláld azokat a belső erőforrásokat, amelyekre szükséged van az életedben való előrehaladáshoz, és megtanuld kezelni az akadályokat, amelyek az utadban állnak.



Ha nem tetszik, ahogy a dolgok állnak, változtass! Nem vagy fa. Képes vagy teljesen átalakítani életed minden területét – és minden a saját döntésed erejével kezdődik. - Jim Rhon

De miről is szól pontosan a coaching és mi a szerepe, hogyan tudjuk értékelni?

A coaching eredményességének értékelése nem csak a jóérzéseden és szakmai teljesítőképességeden alapul, hanem a coaching folyamat célján és az elégedettségen is. A módszertan mellett a coachee-coach kapcsolatépítés, és a folyamat strukturálása is fontos szerepet játszik az eredményességben. A coachnak nem csak néhány eszközt kell ismernie, hanem szakmai és emberi tudással, valamint felelősségvállalással is rendelkeznie kell. Tehát nem elég megismerni technikákat, hanem a coachnak az egész személyét, beleértve a háttértudását, és fedhetetlen integritását is hozzá kell adnia az eredményes együttműködéshez a közös munka során. Ez egy bizalmon alapuló kapcsolat, ami az egyik legfontosabb dolog a coachingban. Tudnod, és érezned kell, hogy a coach teljes mértékben elkötelezett a sikereid érdekében. Ha ez nem így van, akkor szükséges egy új coachhoz fordulnod, akiben érzed az elköteleződést magad, és a célod iránt.


A coach, a felelősségvállalásod támogatja, segít neked megtalálni a belső motivációd forrásait. Emellett feladata az is, hogy segítsen neked az önismeret fejlesztésében és az új megközelítések, perspektívák felfedezésében.




 

Első és egyben az egyik fő ok, amiért érdemes coach-hoz menned

 

A coaching alkalmak során lehetőséget kapsz arra, hogy a coach segítségével felfedezd az életeddel, karriereddel vagy más fontos területekkel kapcsolatos kérdéseidet, és segítséget kapj azok megoldásához. Segít, hogy jobban megismerd önmagadat, valamint azzal is segít, hogy megkönnyítse az új nézőpontok és megközelítések elfogadását. A coach segít neked, hogy megtaláld a saját válaszaidat és megoldásaidat, valamint olyan támogatást nyújt, amely segít a kitűzött céljaid elérésében.

 

Második ok, amiért érdemes coach-hoz menned

 

Segít abban, hogy a jelenre és a jövőre összpontosíts, hogy a jelenben koncentrálj, és olyan cselekvési tervet dolgozz ki, ami támogatást nyújt elérni a céljaidat a jövőben. Arra öszpontosítasz, amire igazán szükséged van, összekapcsolja a jelened a jövőddel, arra, ami előtted áll, és amit elérhetsz. Lehetőségeket, amiket még nem tapasztaltál meg, de ott áll előtted csak arra vár, hogy elfogadd és elindulj a saját utadon, amerre igazán szeretnél. Támogat és vezet, miközben a saját utadat járod és a saját megoldásaidon keresztül tudod elérni a kívánt állomást.

 

Harmadik ok, amiért érdemes coach-hoz menned

 

Ha szükséged van egy iránytűre, vagy útmutatásra a személyes, vagy szakmai életedben. Ha nem igazán találtad még meg a miértedet, ha úgy érzed nem tudod, merre tartasz és szükséged van támogatásra, egy külsős nézőpontra, valakire aki útba igazít és visszaterel az útra, hogy újra előre haladva irányba állj. Nincs másra szükséged, mindössze nyitottnak lenni és elköteleződni az általad meghatározott eredmény vagy cél iránt. A coach segít megtalálni a motivációdat. Támogat abban, hogy figyelemmel kísérd a változást és haladást, hogy egy másik szemüvegen keresztül értékeld a napjaidat.

 

Negyedik ok, amiért érdemes coach-hoz menned

 

Szeretnél javítani az életminőségeden, az önbizalmadon, az önismereteden, a karriereden, esetleg a vezetési képességeiden vagy bármilyen területen, ahol fejlődni szeretnél? Akkor egy coach nagyszerű megoldás számodra, hogy ebben támogatást kapj.

 

Ötödik ok, amiért érdemes coach-hoz menned

 

A coachee általában több lépcsőn megy keresztül a felismerésig.

Amin keresztül mész , amikor elkötelezed magad a haladás felé.

Az első lépés az általános problémák/kihívások azonosítása és a célkitűzés. Ezután Te, mint coachee, és a coach közösen keresitek meg azokat az akadályokat, amelyek gátolnak az előrehaladásban, és dolgoztok azok megszüntetésén.

Ezt követően megtalálod a saját megoldásaid és cselekvési terved, mely általában tartalmazza a teendők, a határidők és a felelősségi kötelezettségek meghatározását. Az akció fázisban gyakorlod az új (viselkedési) mintákat és megtanulod a változásokat az életedbe integrálni.


A következő lépés a haladás értékelése, amely során a coachal közösen áttekintitek a történteket és az elért eredményeket, és megvitathatjátok, hogy a tervek és a célkitűzések valóban működnek-e.


Végül, az értékelési fázisban értékeled a haladását és az elért eredményeket.

A coachee vagyis jelen esetben személyed általában a coaching folyamat során fokozatosan fejlődsz és éred el a felismerést. A coach segítségével megtanulod megérteni önmagad, felfedezni a belső erőforrásaidat, és megtalálni a saját megoldásaidat az életednek problémáira/kihívásaira. Az egész folyamat során a coach olyan támogatást nyújt, amely segít a céljaid elérésében, és erősíti az önbizalmadat és önbecsülésedet.




A coaching folyamata egyedi, és a coachee igényeire és céljaira szabott. A coach támogatása és a coachee hajlandósága a változásra kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikeres legyen a coaching folyamata.

 

Most, hogy ezeket mind tisztáztuk, röviden összefoglalva miért is érdemes coach-hoz menned?

 

Nincs konkrét időpont vagy életkor, amikor valaki elkezdhet coachingot igénybe venni. Azonban a coaching hasznos lehet, ha:

  • változásra van szükség a személyes vagy szakmai életben,

  • nehezen határozol meg célokat és terveket,

  • nehézséget okoz a prioritások megállapítása és az időgazdálkodás,

  • nehézséget okoznak a kommunikációs kihívások, konfliktusok, vagy az érzelmi intelligencia terén,

  • az önismeret és a személyes fejlődés fontos érték a számodra

A coaching mindenki számára hasznos lehet, aki elkötelezett a személyes vagy szakmai fejlődése mellett és nyitott az új gondolkodásmódok és megközelítések iránt.


Ha úgy érzed számodra is hasznos lehet, itt elérsz bennünket. Foglalj időpontot egy ingyenes konzultációra! Kattints ide vagy a lenti gombra és válassz egy olyan időpontot, ami számodra megfelelő egy online díjtalan beszélgetésre.


👇🏼👇🏼👇🏼

De miért is foglalj hozzám időpontot?

  • Az én coaching stílusom cél- és eredményorientált, figyelembe veszi a coachee hátterét és személyiségét, és a coachee-coach kapcsolat kiemelt fontossággal bír számomra.

  • Számíthatsz rá, hogy szakértő fülekre találsz, akivel meg tudod osztani a szakmai kihívásaidat, és aki segít neked haladni ezen a területen.

  • Fontos számodra a cikkben is említett felelősségvállalás és integritás, amit munkámba beleteszek, elkötelezetten az eredményes együttműködéshez

  • Kipróbáltad a coachingot, de nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeidet

  • Ha úgy érzed megvan a szimpátia és közös vagy hasonló értékrenddel rendelkezünk. (saját nézőpontomról és rólam itt olvashatsz bővebben: RÓLAM )

  • Olyan támogatásra vágysz valakitől, aki a saját életében is célorientált, kitart és motivált, hogy megvalósítsa a kitűzött céljait és ez számodra is ösztönzően hat

👇🏼👇🏼👇🏼




Comments


bottom of page